miércoles, 4 de septiembre de 2013

Cuina Carletina: Codonyat



El codonyat és una confitura dolça feta a partir del codony. Antigament se solia menjar per a berenar, però amb els pas del temps s’han ant descobrint moltes aplicacions, acompanyat amb formatge, en una ensalada, en iogurt etc. El codony és un arbre originari del Caucas És un arbre o arbust caducifoli originari del Caucas (est d’Europa). A diferència de les peres i les pomes, la pell del codony es troba coberta d'un toment, o pelusa cotonosa, que es desprèn en flocs en fregar-la. Hi ha algunes varietats que permeten menjar el fruit cru però la majoria se sol preparar ensucrat com a codonyat.

Joc de paraules: Una dona a genollons, collint codonys; codonys collits, amb la punta dels dits.

Recepta codonyat

Ingredients:
- 1 kg de codonys
- 800 g de sucre
(També hi ha gent que afegeix un tros de pell de llima i una branqueta de canyella)

Pelem i treiem el cor dels codonys i el pinyol. Els tallem a trossos i els posem en una cassola amb el sucre per damunt, ho tapem i ho deixem reposar 24 hores.

Ens haurà fet un suc que cobrirà completament els codonys. Posem la cassola a foc mitjà uns 40 minuts amb una miqueta d’aigua (no s'ha de remenejar perquè al posar-los així a macerar ja no s'enganxa). 

Ho passem pel túrmix i ja ho podem abocar en motllos. Si volem que ens quede molt espés, després de passar-ho pel túrmix ho podem posar a foc fort. Si ho anem remenejant durant un parell de minuts vorem que es fa molt espés i agafa un color més rogenc. 
Quan estiga gelat ho desemmotllem i ho podem guardar a la nevera tot un any. 



No hay comentarios:

Publicar un comentario